A munkadarab kiváló minősége csak kiváló minőségű szerszámbefogási technológiával biztosítható. Ennek eléréséhez a befogószerkezetnek állandóan nagy tartóerőket kell kombinálnia nagy pontossággal. Ezek a követelmények azonban az egyre összetettebb megmunkálási feladatok területére vonatkoznak, ahol a befogóeszköz és szerszám teljes rendszerének hosszú távon garantálnia kell a magas megmunkálási eredményeket, még kedvezőtlen gyártási körülmények között is. Például egy befogóeszköz működését még magas levegő és/vagy anyagpáratartalom mellett is garantálni kell. Végül is a megmunkálás minőségének tartósan és állandóan magasnak kell lennie, a szerszám élettartamát maximálisan fenn kell tartani, és meg kell akadályozni a szerszám törését és ezáltal a munkadarab károsodását is.

 

Koncentricitás kiváló kiegyensúlyozási minőséggel

A "Premium" NiRo patronos tokmány segítségével a Leitz új szorítórendszert fejlesztett ki üreges szárkúppal, amely ötvözi a nagy váltakozó ismételhetőséget a rugalmassággal és a tartóssággal. A teljes egészében rozsdamentes acélból készült tokmány hosszú élettartamra garantálja a korróziómentes felületeket, valamint a precíz és megbízható szerszámbefogást még magas levegő és páratartalom mellett is. A HSK interfész előnyeinek teljes kihasználása érdekében a Leitz már a gyártási fázistól kezdve a precizitásra és pontosságra összpontosít. A nagy koncentricitást (max. 0,003 mm) ezért 25 000 ford./percnél G2,5-re finomhangolták. 2°52' kúpszögével az OZ patron nagyobb nyomatékok átvitelét teszi lehetővé, mint a 8°-os kúpszögű ER patron. A Niro Premium hosszabb kúphossza nagyobb szögstabilitást is kínál. Ugyanakkor a golyóscsapágyas szorítóanya alacsony súrlódási veszteséget biztosít az anya és a patron között, és lehetővé teszi a biztonságos használatot jobb- és balkezes műveletekben. A következőkkel együtt:

Az optimalizált trapézmenettel és a megnövelt vezetőhosszal átlagon felüli tartóerők érhetők el viszonylag alacsony, 80 Nm-es meghúzási nyomatékkal.

Új szorítókulcs, vékony kontúr

Az alkalmazástól függően a prémium tokmány patronjai könnyen és gyorsan cserélhetők, így fúrók és marók széles választéka fér el benne. A rendelkezésre álló patronok biztonságosan és pontosan lefedik a 6 mm-es (vagy 1/4") és 25 mm-es (vagy 1") közötti tartományt. A HSK-E-63 interfészen keresztüli gépoldali csatlakozásnak köszönhetően akár 24 000 min-1  sebesség is lehetséges. A Niro Premium nagy koncentricitása és kiegyensúlyozási minősége lehetővé teszi a felhasznált szerszámok hosszú élettartamát és a munkadarab folyamatosan magas megmunkálási minőségét. Ezenkívül a patronos tokmányt különösen vékony kialakítás jellemzi, amely javítja a munkadarabhoz való hozzáférést, és – a csökkentett zavaró kontúrnak köszönhetően – optimalizált 5-tengelyes megmunkálást tesz lehetővé. A patronok és szerszámok egyszerű összeszerelése érdekében a Leitz felülvizsgálta a Premium kulcsrendszerét is. Az optimalizált megfogási felületek nemcsak biztonságos működést biztosítanak a befogás és lazítás során, hanem a rendszer kontúrját is akár 15 százalékkal vékonyabbá teszik, mint a hasonló tokmányok esetében.

Mindent egybevetve, ez az új megoldás új dimenziókban mutatja meg, hogy a Leitz miért kínál egyszerűen többet. Tudás és megbízhatóság a nagyobb termelékenység, hatékonyság és minőség érdekében a befogásban, és ezáltal a nagyobb biztonság és a tökéletes megmunkálás érdekében CNC megmunkálás.